Waar de meeste bedrijven zweren bij autonome groei is groei via acquisities voor het Franse kabelbedrijf Altice de gewoonste zaak van de wereld. Na alle eerdere overnames pak het door met bod op landgenoot Bouygues Telecom. Ondanks de zwakke balans komt er geen eigen vermogen aan te pas.
Afgelopen weekend nog een gerucht in de Franse krant Journal Du Dimanche, inmiddels bevestigd door Altice: een bod op de telecomtak van de nummer drie van Frankrijk Bouygues Telecom. Altice-topman Patrick Drahi zou haast hebben nu de rente nog zo laag staat.
De nieuwe prooi van Drahi is onderdeel van bouwconglomeraat Bouygues dat onder meer een belang heeft in energiebedrijf Alstom.
De interesse van Altice voor Bouygues Telecom komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar zou er al sprake zijn geweest van een bieding, maar de overnamepoging werd door Bougues afgewezen.
De prijs die nu in de media genoemd wordt -10 miljard euro - ligt 2 miljard euro hoger dan waar analisten rekening mee hadden gehouden.
Hoewel er grote onzekerheid bestaat of de steeds strenger wordende Franse mededingingsautoriteiten de deal goedkeuren, nemen beleggers met een koerssprong van ruim 20 procent al vast een voorschot op de te behalen synergievoordelen.
Overnamemachine
Altice staat sinds eind januari 2013 genoteerd in Amsterdam en heeft sindsdien de ene na de andere overname gedaan.
Zo werd de positie in de Dominicaanse Republiek en het Caribisch gebied versterkt met de inlijving van het kleine telecombedrijf Tricom en werd telecombedrijf Mobius in het Franse overzeese gebied La Reunion gekocht.
Intussen werd ook het belang in het Franse mobiele telecombedrijf Numéricable fors uitgebreid tot 78 procent. Grootste slag volgde begin vorig jaar met de overname van Vivendi’s mobiele telecomdochter SFR.
Voor SFR heeft Altice een behoorlijk potje moeten vechten met jawel, Bouygues. Vivendi verkoos uiteindelijk het bod van Altice van in totaal circa 17 miljard euro, betaald in cash en een 20 procentbelang in de combinatie Numéricable/SFR.
Later volgden nog de overnames van Virgin Mobile en Portugal Telecom, waar Altice 7,4 miljard voor over heeft. Ook maakte het bekend een 70 procentbelang te nemen in het Amerikaanse Suddenlink Comunications. In totaal heeft Drahi in de afgelopen vijftien maanden voor 36 miljard euro aan overnames gedaan.
Geen gelopen race
Hoewel analisten al lovende rapporten hebben gepubliceerd over de verdere consolidatie op de Franse telecommarkt, zitten aan de overname van Bouygues Telecom nog wel wat haken en ogen.
Een combinatie tussen Numéricable/SFR en Bouygues zal het aantal mobiele telecomproviders op de Franse markt terugbrengen van vier naar drie. De betrokken partijen zijn zich daar van bewust en naar verluidt zou ook het Franse telecombedrijf Iliad bij de gesprekken betrokken zijn om delen van Bouygues Telecom over te nemen.
De Franse minister van economische zaken Macron heeft onlangs laten weten dat een verdere consolidatie in de Franse telecommarkt niet gewenst is. Dit uit oogpunt van werkgelegenheid en de beste service en prijs naar de klant.
Schuldenberg
Beleggers waarderen de expansiestrategie van Drahi. Sinds de beursintroductie in Amsterdam is de koers gestegen van 28,25 euro tot rond de 140 euro.
Deze forse koersstijging komt door de extreme hefboom die Altice toepast. Tegenover een eigen vermogen van iets meer dan 800 miljoen euro staat een nettoschuld van 24,5 miljard euro.
De verhouding nettoschuld/ebitda zal door de overname van Bouygues Telecom oplopen van 4,4 naar circa 4,8. Door realisatie van synergievoordelen kan dit zakken naar rond de 4,0 wat nog altijd het dubbele is van wat gemiddelde geldt voor beursgenoteerde ondernemingen.
Kansen
De forse leverage werkt voorlopig de goede kant op voor Altice en de aandeelhouders. Bij het verslag over het eerste kwartaal liet het concern zien dat het door een succesvolle integratie van alle overnames de ebitda marge met 69 basispunten op te voeren tot 36,1 procent.
De overname van Bouygues Telecom zou volgens inschattingen van ING verspreid over meerdere jaren tot wel 12 miljard aan synergievoordelen kunnen opleveren. Te denken valt aan voordelen en besparingsmogelijkheden op het gebied van netwerken/investeringen daarin, personeel en marketing. Bovendien kunnen door het wegnemen van een grote concurrent gunstigere tarieven in de markt worden gezet.
Door al deze zaken denken de analisten van ING dat de ebitda-marge van Bouygues kan stijgen van 18 procent naar liefst 50 procent.
De overname dient dan wel volledig met schuld te worden gefinancierd en kan dan volgens ING 27 euro per aandeel aan het koersdoel van 145 euro worden toevoegen.
Drahi speelt hoog spel met grote winstkansen, maar ook mogelijke diepe dalen. Helemaal ongelijk kun je hem ook niet geven. Nu de rente zo laag is zou je daar als bedrijf ook van moeten profiteren. Veel bedrijven laten dat na. Wel zij gezegd dat Drahi het toch wel wat overdrijft.